Anna kaikki tai älä anna mitään.

Biografia

Erakossa lyhyesti

Erakossa on vuonna 2014 alkunsa saanut yhden miehen yhtye, jota on kuvailtu suomirockin, punkin ja hiphopin yhdistelmäksi. Erakossa nimen takaa löytyvä Niko Ailamo on säveltänyt, sanoittanut, sovittanut ja tuottanut kaikki kappaleensa yksin sekä ohjelmoinut ja soittanut itse kaikki niillä kuultavat instrumentit. Hän on myös tehnyt valtaosan kappaleidensa musiikkivideoista.

Marraskuussa 2014 omakustanteena julkaistulla ”Löysään Hirteen” debyyttisinglellä Erakossa valittiin YleX-radiokanavan viikon kellaribändiksi, Radio Helsingin DLX Demo Shown:n viikon demoksi ja Radio Suomen Levylautakunnan voittajaksi. Tämän jälkeen kappale eteni YleX-radiokanavan soittolistalle sekä Pirita Pykäläisen ”viikon tehobiisiksi”. Löysiin Hirteen ylsi myös musiikkipalvelu Spotify:n viraalilistan sijalle 2 Suomessa.

Kappaleen aiheuttama huomio herätti myös musiikkialan kiinnostuksen ja alkuvuodesta 2015 Erakossa allekirjoitti sopimukset Sony Musicin ja Elements Musicin kanssa. Sony julkaisi yhden Erakossa EP:n kesällä 2015. Keväällä 2016 Ailamo ilmoitti omaehtoisesti lähteneensä Sonyltä hyvässä yhteisymmärryksessä levy-yhtiön kanssa, koska yhteistä näkemystä julkaistavista kappaleista ei syntynyt. Samassa yhteydessä taas omaehtoisesti julkaistu Nollaus-single nousi heti julkaisun jälkeen artistin suosituimmaksi kappaleeksi kaikissa suoratoistapalveluissa. Erakossa kappaleita on streamattu jo yhteensä yli kaksi miljoona kertaa verkon musiikkipalveluissa.

Yhden miehen orkesteri laajentuu livenä 3-5 henkiseksi kokoonpanoksi tilaisuudesta riippuen.

Taustatietoja minusta

Oma elämäni on pyörinyt vuosituhannenvaihteesta lähtien bändeissä soittamisen ympärillä. Se on/oli minulle elämäntapa. Treenit. Frendit. Bändi. Vuoden 2014 alussa laitoin orkat tauolle ja pakkasin kamat treenikseltä. Haikea hetki, mutta päätin silloin, että en voi oppia uutta ellen pysty luopumaan vanhasta. Aloin tehdä ensimmäistä kertaa musiikkia yksin – erakossa.

Laulujen teemat ovat muistoja elämästä. Muistoja voi käsitellä monella tapaa. Itse olen esimerkiksi kirjannut niitä kuvamuodossa iholleni ja toisaalta laulumuodossa levyille. Tätä projektia tai yleensäkään tekemääni musiikkia ei olisi olemassa ilman konkreettisia kokemuksia elämästä, jotka olen halunnut kirjata sävelinä ja sanoina ylös. Näistä kappaleista tuli minulle tärkeitä. Ehkä ne voivat olla sitä myös jollekin muulle.

Kaikki Erakossa-nimellä julkaistu materiaali on kokonaan itse luomaani. Se on tämän projektin punainen lanka. Tehdä ensimmäistä kertaa elämässä musiikkia yksin ja taltioida se mitä päästäni ulos tulee – ilman kompromisseja.

Olen kappaleiden sävellyksen, sanoituksen ja sovituksen lisäksi tehnyt itse tuotantoa, ohjelmoinnin ja soittanut myös kaikki kuulemasi instrumentit nauhalle. Olen myös kuvannut ja leikannut omia musiikkivideoitani ja kuvaillut osan valokuvista, joita täältä löydät. Musiikki on tänä päivänä kiinteästi sidoksissa visuaalisiin elementteihin, joten olen aina halunnut olla myös visuaalisessa prosessissa itse mukana.