R.I.P. Tom Petty

Paljon on lähtenyt hienoja artisteja viime vuosina. Tom Pettyn lähtö ansaitsee Erakossa seinällä vähän pidemmän kirjoituksen. Kyseessä oli todella hieno laulunkirjoittaja, johon samaistuin isosti. Petty soitti useampaa instrumenttia, tuotti musiikkia ja kirjoitti omat laulunsa.
 
Samaistuin mieheen niin paljon, että käänsin pari vuotta sitten Tom Petty and the Heartbreakersin I Need to Know –kappaleen suomenkielelle. Monet ovat kuulleet tämän ”Sano nyt” –nimiseksi käännetyn version Erakossa keikoilla. Kappale oli tarkoitus myös julkaista ja silloinen levy-yhtiö Sony olisi ollut halukas laittamaan sen pihalle.
 
Sille haettiin käännöslupaa, mikä käytännössä vaatii, että itse Tom Petty hyväksyy version tekemisen. Covereita saa tehdä kuka tahansa, mutta käännökset on eri juttu. En tiedä oliko Petty yleisesti päättänyt, ettei hänen biisejään saa kääntää, oliko Suomi liian turha markkina-alue vai minkä takia tuota lupaa ei ikinä tullut. Tavallaan olen Pettylle velkaa tästä, koska oon nykyään paljon onnellisempi lauluntekijänä kun noina aikana kahleissa. Käännöslupaa ei tullut, omat biisit ei kelvanneet ja lähdin pois Sonyltä.
 
Myös Pettyllä oli omat ongelmansa levy-yhtiöiden kanssa. Mies piti aina periaatteensa. Kun ekalle levylle tehtyä levytyssoppari oltiin yrityskaupan myötä siirtymässä toiselle levy-yhtiölle, mies meni mieluummin konkurssiin kuin siirtyi samoilla vanhoilla ehdoilla isommalle lafkalle. Neljännen evyn kohdalla levy-yhtiö yritti myydä sitä kaupoissa yhtä (1) dollaria kalliiimmalla kun oltiin sovittu ja Petty nosti hommasta metelin, koska oli luvannut faneilleen, että levy maksaa 8,98 eikä 9,98.
 
Petty sanoi usein, että hänen tärkein tavoitteensa musiikin osalta on kääntää sellaisia kiviä, jojta ei ole aiemmin käännetty ja jättää musahistoriaan merkkinsä tekemällä jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt. Voin helposti itse yhtyä tohon tavoitteeseen ja en sen takia ole koskaan osannut sitoa itseäni mihinkään genreen.
 
Petty kirjoitti laulunsa akustisella tai pianolla ja väitti, että jos biisi ei kuulosta hyvältä ilman bändiä tai tuotantoa, se ei voi olla hyvä biisi. Tähän samaan ajatukseen perustuu koko oma laulujen tekemisenä. Se ei sovi tähän 2010-luvun tuotantoympäristöön, mutta itse uskon siihen edelleen vakaasti. Kuten mullakin, myös Pettyllä laulut syntyivät ”itsestään”, eikä niitä menty erikseen kirjoittamaan.
 
Tom Pettyllä on iso läjä kovia biisejä. Lista on niin pitkä, että toi mun kääntämä biisi ei pääse varmaan edes äijän omalle TOP-50 listalle Spotifyn kuuntelitilastoissa. Itseasiassa sitä on kuunneltu aika käsittämättömän vähän. Vähemmän kun mun Löysään Hirteen biisiä.
 
Tom Petty on vaikuttanut useampaan muusikkoon kuin monet ymmärtääkään. Muusikot oppii toisiltaan. Pöllii toisiltaan. Lainaa toisiaan. Samplaa toisiaan. Aikoinaan itse pöllin ajatuksen Raikasta biisiin Huge L:n Freshii biisistä. Oma tän hetken suosikkibiisi Huge L:n tuotannnosta on ”Unelma vävy”, jonka sample on peräisin Tom Pettyn ”Mary Jane’s Last Dance” biisistä.
 
Mä tiedän et Tom on pettynyt (kun joku käyttää sen biisejä samplenä). Mieshän oli aika ehdoton ja varmaan monen mielestä nihkeä. Mies oli kuitenkin ennen kaikkea taitelija ja sellaisia ne parhaat vaan ovat. Viimeiseksi nimittäin lainaan vielä suoraan Tom Pettyä: “I’m not exactly a guy who makes new friends easily.” Niimpä. Itsekin olen mieluummin Erakossa kuin sellaisten ihmisten ympäröimänä kenestä en välitä.
 
RIP Tom Petty.
Ja kiitos.

One reply to “R.I.P. Tom Petty”

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.