X
X
<svg class="herion-back-to-top"><g><line x2="227.62" y1="31.28" y2="31.28"></line><polyline points="222.62 25.78 228.12 31.28 222.62 36.78"></polyline><circle cx="224.67" cy="30.94" r="30.5" transform="rotate(180 224.67 30.94) scale(1, -1) translate(0, -61)"></circle></g></svg>
X

Tue seuraamalla

Seuraaminen Spotifyssä ja eri some-kanavissa on helpoin tapa tukea mua artistina. Kiitos jo etukäteen todella paljon.

"Anna kaikki tai älä anna mitään"

Tarina

“Erakossa on ilahduttavan outo, hämmentävä ja monella tasolla kiehtova musiikillinen ilmiö, joka pistää silmään persoonallisuudessaan tässä toisinaan hieman harmaassa suomalaisessa musiikkikentässä.”
– Mika Roth / Desibeli.net

Erakossa on multi-instrumentalisti ja multi-mitä-tahansa -hahmo Niko Ailamon yhden miehen studiokokoonpano, jonka historiaan mahtuu monenlaista mediahuomiota ja levy-yhtiöseikkailuja, mutta kaiken ytimessä on kokoajan ollut tee-se-itse tekeminen. Biisien kirjoittamisen lisäksi Ailamo soittaa kaikki instrumentit, vastaa kokonaan sen tuotannosta, ja on myös kuvannut ja leikannut suurimman osan Erakossa-musiikkivideoista.

Erakossa sai lentävän lähdön vuoden 2014 lopussa julkaistulla Löysään hirteen -omakustannesinglellä, joka voitti kilpailuja useammalla radiokanavalla ja nousi myös YleX:n soittolistalle ja Spotifyn viraalilistojen kärkisijoille.

Vuoden 2015 alussa Erakossa teki sopimuksen suuren kansainvälisen levy-yhtiön kanssa, mutta tiet erosivat jo keväällä 2016 yhden julkaistun EP:n jälkeen. Debyyttisinglen nimi oli alkanut muodostua enteeksi: Erakossa kohtasi suuren yhtiön prosessoitua musiikkia tuottamaan tarkoitetun koneiston, eli artistille ehdotettiin biisinkirjoitusleirejä ja -tiimejä, ja artistin tuotantotapaan haluttiin puuttua.

Paluu DIY-artistiksi sujui lopulta hyvässä hengessä, mutta Nollaus-paluusinglen ja syksyllä 2016 julkaistun Nollauspäivä-pitkäsoiton nimistä voi halutessaan löytää viittauksen musiikkiteollisuuden ison myllyn kohtaamisen jättämiin tunnelmiin. Keväällä 2019 julkaistu ja järjestyksessään toinen pitkäsoitto Lopputekstit on kaiken muun ohessa jäähyväiset tälle teemalle, kirjan kansien sulkeminen ja lupa mennä eteenpäin. Albumi vastaanotettiin hyvin ja se sai mm. Desibeli.netin arvostelussa 4/5 tähteä.

Useampaa Erakossa kappaletta on kuunneltu yli miljoona kertaa ja kaikkiaan Erakossa-biisit ovat ylittäneet 13 miljoonan streamauksen rajan.

Laulunkirjoitus

Ensisijaisesti olen aina laulunkirjoittaja. Kaikki muu osaaminen linkittyy siihen. Lauluja olen kirjoittanut 13-vuotiaasta asti.

Tuotanto

Kaikki lähtien halusta äänittää omia kappaleita, kun muiden studiolla tehdyt äänitteet eivät tyydyttäneet. Sittemmin olen matkan varrella tehnyt myös muiden tuotantoja, mutta pääpaino on aina ollut oman musiikin tallentamisessa.

Esiintyminen

Aluksi keikat oli mahtava tapaa haastaa itseä ja oppia sosiaalisemmaksi. Nykyään ne on kokemuksia, joita en vaihtaisi ikinä pois ja jota janoaa lisää. Olen esiintynyt eri kokoonpanoilla satoja kertoja.

Grafiikat & videot

Ensin tehtiin omille bändeille kansia ja muita grafiikoita, kunnes siitä harrastuksesta tuli vahingossa työ. Nykyään olen digitaalisen median ammattilainen, mutta innostuksesta siihen saan kiittää musiikkia.

Kuuleeko metsä

Tuoreimmat artikkelit ja uutiset

Kaikki materiaali © Erakossa