Anna kaikki tai älä anna mitään.

Biografia

“Erakossa on ilahduttavan outo, hämmentävä ja monella tasolla kiehtova musiikillinen ilmiö, joka pistää silmään persoonallisuudessaan tässä toisinaan hieman harmaassa suomalaisessa musiikkikentässä.”
– Mika Roth / Desibeli.net

Erakossa on multi-instrumentalisti ja multi-mitä-tahansa -hahmo Niko Ailamon yhden miehen studiokokoonpano. Biisien kirjoittamisen lisäksi Ailamo soittaa kaikki instrumentit, vastaa kokonaan sen tuotannosta, ja on myös kuvannut ja leikannut suurimman osan Erakossa-musiikkivideoista.

Erakossa sai lentävän lähdön vuoden 2014 lopussa julkaistulla Löysään hirteen -omakustannesinglellä, joka voitti kilpailuja useammalla radiokanavalla ja nousi myös YleX:n soittolistalle ja Spotifyn viraalilistojen kärkisijoille.

Vuoden 2015 alussa Erakossa teki sopimuksen suuren kansainvälisen levy-yhtiön kanssa, mutta tiet erosivat jo keväällä 2016 yhden julkaistun EP:n jälkeen. Debyyttisinglen nimi oli alkanut muodostua enteeksi: Erakossa kohtasi suuren yhtiön prosessoitua musiikkia tuottamaan tarkoitetun koneiston, eli artistille ehdotettiin biisinkirjoitusleirejä ja -tiimejä, ja artistin tuotantotapaan haluttiin puuttua.

Paluu DIY-artistiksi sujui lopulta hyvässä hengessä, mutta Nollaus-paluusinglen ja syksyllä 2016 julkaistun Nollauspäivä-pitkäsoiton nimistä voi halutessaan löytää viittauksen musiikkiteollisuuden ison myllyn kohtaamisen jättämiin tunnelmiin. Keväällä 2019 julkaistu ja järjestyksessään toinen pitkäsoitto Lopputekstit on kaiken muun ohessa jäähyväiset tälle teemalle, kirjan kansien sulkeminen ja lupa mennä eteenpäin. Albumi vastaanotettiin hyvin ja se sai mm. Desibeli.netin arvostelussa 4/5 tähteä.

Useammat Erakossa kappaleet ovat yltäneet jo satoihintuhansiin streamauksiin, ja kaikkiaan Erakossa-biisit ovat ylittäneet seitsemän miljoonan streamauksen rajan.

Teksti: Juha Juoni (PressHopper) & Niko Ailamo (Erakossa)

Taustatietoja

Oma elämäni on pyörinyt vuosituhanteen vaihteesta lähtien bändeissä soittamisen ja laulujen kirjoittamisen ympärillä. Se on/oli minulle elämäntapa. Treenit. Frendit. Bändi. Vuoden 2014 alussa laitoin yhtyeen tauolle ja pakkasin kamat treenikseltä. Haikea hetki, mutta päätin silloin, että en voi oppia uutta ellen pysty luopumaan vanhasta. Aloin tehdä ensimmäistä kertaa musiikkia yksin – erakossa.

Laulujen teemat ovat muistoja elämästä. Muistoja voi käsitellä monella tapaa. Itse olen esimerkiksi kirjannut niitä kuvamuodossa iholleni ja toisaalta laulumuodossa levyille. Tätä projektia tai yleensäkään tekemääni musiikkia ei olisi olemassa ilman konkreettisia kokemuksia elämästä, jotka olen halunnut kirjata sävelinä ja sanoina ylös. Näistä kappaleista tuli minulle tärkeitä. Varmaan samasta syystä niistä on tullut myös mun kuuntelijoille rakkaita. Se on paras palkinto vuosien sävellystyöstä, jonka voi saada.

Kaikki Erakossa-nimellä julkaistu materiaali on kokonaan itse luomaani. Se on tämän projektin punainen lanka. Tehdä ensimmäistä kertaa elämässä musiikkia yksin ja taltioida se mitä päästäni ulos tulee – ilman kompromisseja. Olen kappaleiden sävellyksen, sanoituksen ja sovituksen lisäksi tehnyt itse tuotantoa, ohjelmoinnin ja soittanut myös kaikki kuulemasi instrumentit nauhalle. Olen myös kuvannut ja leikannut omia musiikkivideoitani ja kuvaillut suurimman osan muustakin visuaalisesta materiaalista, joita täältä löydät. Musiikki on tänä päivänä kiinteästi sidoksissa visuaalisiin elementteihin, joten olen aina halunnut olla myös visuaalisessa prosessissa itse mukana.

– Niko Ailamo