“Ai vittu kun sattuu” -saatetekstit

“Itku on köyhän nauru” on mahtava sanonta, jonka lähteeksi on humoristisesti veikkailtu Björn Wahlroosia. Kieltämättä kyllä siinä vähän itketti ja nauratti samaan aikaan, kun tili ja kämppä tyhjeni kariutuneen ihmissuhteen päätteeksi. Jälkikäteen mietittynä toikin kokemus vaan kasvatti ihmisenä. Oon nähnyt tota sanontaa käytettävän ironisesti kuvaamaan sitä kovin suomalaista mielenmaisemaa, jossa jopa paskasta fiiliksestä osataan tehdä taidetta ja asialle osataan nauraa. Siitä fiiliksestä ja omista kokemuksista syntyi tämä pop’n’roll laulu. Nyt käsitellään negatiivisia tuntemuksia positiivisesta näkökulmasta.

“Ai vittu kun sattuu – päin vittuu meni hommat, mut onni on olla hajalla ja huonona” on lyriikkapätkä, jonka lähde olen varmuudella minä itse. Kipeät hetket on omassakin tarinassa aika tärkeässä roolissa ja en olis oikeastaan mitään ilman niitä. On siis mielestäni aika arvostaa kipua, jota ilman harvoin oikeastaan oppii mitään. Kliseisesti voisi sanoa, että tärkeintä on löytää itselle sopiva kanava käsitellä ja purkaa pahaa oloa. Itselle tuo kanava on ollut musiikki. On nimittäin mahtava tunne antaa kaiken vaan tulla ulos.

Omalla kohdalla voimasanoista spontaanein ja herkimmin suusta ulos tuleva on tämä viisikirjaiminen v-kirjaimella alkava mahtava sana, joka yhdistettynä kipua kuvaavaan “ai” kirjainpariin on suorastaan runollisen kauniisti soljuva yhdistelmä oikeaoppisesti venytettynä. Aikoinaan mulle sanottiin, että kirosanoja ei pitäis jättää lyriikkoihin. Rajaa kuulemma yleisöä. Uskoin sitä neuvoa suht pitkään kunnes kerran päätin jättää voimasanan laulun nimeen ja sitä biisiä on nyt kuunneltu yli miljoona kertaa Spotifyssä. Todellisuudessa kirosanat kuuluu ihmisarkeen, joten ne kuuluvat myös ihmisarjesta kertoviin lauluihin.

Kipu on henkilökohtaista ja muita ei yleensäkään pitäisi satuttaa, joten musavideolla halusin yksinkertaisesti saada itse itseltäni turpaan. Toteutus vaati vähän pohdintaa, mutta onneksi itseni monistamista on “yhden miehen bändi” -brändin puitteissa harjoiteltu jo useamman kerran. Tällä kertaa seikkailen videolla useamman eri hiusvärin kera. Tässä ajassa itse kaikkien roolien hoitaminen on siltäkin osin fiksua, että ainakaan ei COVID-turvaväleistä tarvinnut huolehtia, vaikka sylkeä videolla lentääkin.

Video ja kappale ovat tälläkin kertaa kokonaan omaa tuotantoa.
Kappale on esimakua tammikuussa 2021 julkaistavalta kolmannelta Erakossa-albumilta.

 

🤕🌈

#erakossa #aivittukunsattuu


Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.